Wandelstokken

Benodigde materialen

Sportkleding wordt door iedereen anders ervaren. Belangrijk is dat de kleding niet mag knellen. Tijdens het wandelen moet u zich vrij kunnen bewegen. Het advies daarom is om met drie laagjes kleding te sporten.

  • De eerste laag, vaak een thermo of dry fit hemd, laat vocht door.
  • De tweede laag, is een speciaal shirt dat warmte en koude reguleert.
  • De derde laag, een jas geeft bescherming tegen regen en wind.

Aan te bevelen zijn naadloze sokken, die vocht opnemen. Om de oren warm te houden kunt u een fleece haarband dragen. Lage wandelschoenen, de schacht van een hoge schoen belemmert de afwikkeling van de voet. Op dit moment zijn er speciale Nordic Walking schoenen, soepel en dempend in gebruik. In de meeste sportzaken die gespecialiseerd zijn in kleding en schoenen voor hardlopers kunt u goed advies krijgen en prijs- en kwaliteitsniveau met elkaar vergelijken. Een wijd verbreid misverstand is om als sportkleding katoen te dragen. Katoen neemt vocht op, wordt zwaar, maar droogt niet snel. Een nat katoenen shirt zorgt voor sterke afkoeling na het sporten.

Er is op dit moment een groot aanbod van wandelstokken. Goedkopere stokken zijn vaak van aluminium en daardoor zwaar. De betere stokken zijn van carbon of koolstof gemaakt. Ook van belang is een goede kwaliteit van de strap. Bij de goedkopere carbonstok is de strap te wijd. Een te wijde strap belemmert een juiste uitvoering van de achterplaatsing van de pole. De poles kunnen tijdens de lessen worden gehuurd voor € 2,50 per keer.

Er bestaan verschillende varianten, ook hierover is goede voorlichting van belang. Voor zware personen, personen met klachten in de rug of armen, is een hoger carbon gehalte aan te raden, deze poles hebben een sterker dempend vermogen. Als vuistregel voor de lengte van stokken geldt 0.68 x lichaamslengte. Ook hier zijn uitzonderingen mogelijk, laat u goed adviseren.

zie ook mijn cursusaanbod

 


Ontworpen door Frank Oud